Bezoek Mona Keijzer in het kader van AiNed

Nieuws

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat bracht onlangs een bezoek aan de AI-hub Brainport van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Het bezoek stond in het teken van het AiNed Investeringsprogramma dat recent is gehonoreerd vanuit het Nationaal Groeifonds met een bedrag van 276 miljoen euro voor de eerste fase.

AiNed Investeringsprogramma

Het AiNed Investeringsprogramma is één van de vijf projecten die zijn ingediend vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het versnelt de ontwikkeling en toepassing van AI, zodat Nederland economisch en maatschappelijk de vruchten van AI kan plukken en internationaal met de koplopers mee kan doen. Het meerjarige programma zet in op grootschalige projecten om vijf knelpunten op te lossen met een unieke lerende en integrale ketenaanpak, waarbij mensgerichte AI voorop staat en alle partijen van de quadrupel helix samenwerken: overheid, onderwijs en onderzoek, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en burgers.

‘Het AiNed programma is zeer ambitieus en onderscheidt zich door een integrale, lerende ketenaanpak die essentieel is voor het succes van AI in Nederland. Daarvoor moeten veel partijen samenwerken en we laten zien dat dat werkt! In de Nederlandse AI Coalitie, in regionale hubs en in projecten’, aldus Kees van der Klauw, coalitiemanager Nederlandse AI Coalitie.

Staatssecretaris Mona Keijzer: 'Innovatie gericht op digitalisering, verduurzaming en gezondheid heeft bij de start van het Nationaal Groeifonds direct een prominente plek verkregen. Dat is goed voor álle Nederlanders. Immers: we moeten ons uit de crisis investeren en innoveren. Het is fantastisch om te zien dat regionale initiatieven, zoals de AI-hub Brainport, hun krachten bundelen om te werken aan mensgerichte AI. Zo kunnen we vooraan meedoen in Europa.'

Ambitie

Alle zeven AI-hubs (waaronder AI-hub Oost-Nederland, red.), partners en deelnemers van de NL AIC vanuit de overheid, het bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties zijn gecommitteerd om AI-ontwikkelingen in Nederland te versnellen en AI-initiatieven in Nederland met elkaar te verbinden. De ambitie is om met behulp van het AiNed Investeringsprogramma Nederland in een voorhoedepositie te krijgen op het gebied van kennis én toepassing van AI. Mensgericht, voor welvaart en welzijn.

Bron: Brainport Eindhoven