Nieuwe ontwikkelingen rondom het ELSA lab

Nieuws Voeding

Na de eerste bijeenkomst van de stakeholder board in december 2022 zijn er volop ontwikkelingen geweest rondom het ELSA lab. 

Lancering website AI 4 Sustainable Food Systems
Onlangs is de website AI4SFS.org gelanceerd. Naast een algemene beschrijving van het project AI 4 Sustainable Food Systems worden hier verschillende casestudies en diensten beschreven rondom het ELSA lab, die in de komende tijd geëxploreerd en ontwikkeld gaan worden. Ook verschijnt hier regelmatig nieuws over evenementen of publicaties waar ons ELSA lab vertegenwoordigd wordt. Het is de bedoeling dat deze website een informatie-hub zal worden dat onderzoekers, stakeholders en geïnteresseerden met elkaar verbindt.

Eerste versie ELSA scan
Mede dankzij de input die tijdens de eerste stakeholderbijeenkomst is verzameld, is een eerste versie van de ELSA scan opgesteld. Deze scan bevat ethische, juridische en sociale vragen die tijdens een workshop (pop-up lab) met AI-ontwikkelaars, partijen uit de agrifood-keten, onderzoekers en beleidsmakers inzicht gaan geven in de aspecten waarmee een AI-oplossing rekening houdt. De ELSA scan wordt dit jaar verder uitgewerkt en getest tijdens de diverse ELSA bijeenkomsten, waarin we scherper willen krijgen op welke manier de AI-oplossingen bijdragen aan een duurzamer voedsel systeem.

Stakeholderbijeenkomsten in 2023
De komende tijd worden twee bijeenkomsten georganiseerd voor de leden van het stakeholder board. Deze zijn tweedledig: enerzijds dienen de bijeenkomsten als klankbordgroep voor het NWO-project. Anderzijds willen we jullie graag betrekken bij de verdere ontwikkeling en implementatie van de ELSA scan en het ELSA pop-up lab, en de mogelijke AI-applicaties. Voor deze bijeenkomsten (verwacht medio mei en in september) ontvangen jullie binnenkort een uitnodiging. Tenslotte volgt in november een eindconferentie, waarbij de resultaten van de workshops worden gepresenteerd in een visiedocument.

LinkedIn groep ELSA lab
Voor wekelijkse updates over het ELSA lab (o.a. actualiteiten, publicaties en evenementen) kun je terecht op de LinkedIn groep ELSA lab (hub Wageningen University & Research). We nodigen jullie van harte uit relevant nieuws m.b.t. het ELSA lab in deze groep te delen en geïnteresseerden uit je netwerk uit te nodigen voor deze pagina.

Blijf op de hoogte van al het nieuws:

  • Open de link en klik op de knop Deelnemen
  • Kies in het menu van de groepspagina voor de optie Meldingen beheren > Alle nieuwe bijdragen
Ook interessant voor jou
Dutch applied AI Award
26 april 2023
Verder lezen
OneThird kan met haar optische technologie ‘zien’ hoe lang groente en fruit houdbaar blijven. Verder lezen
Gratis online AI-cursus voor agrarische sector
15 november 2021
Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van