AI in de zorg succesvolle bijeenkomst op 12 december

Nieuws Gezondheidszorg

Dinsdag 12 december heeft de werkgroep Gezondheid & Zorg van de Nederlandse AI Coalitie in nauwe samenwerking met AI-hub Oost-Nederland een succesvolle eindejaar bijeenkomst in De Gasfabriek in Deventer georganiseerd.

Meer dan 120 deelnemers uit heel Nederland, waaronder 30 bedrijven, 20 zorgorganisaties, universiteiten, hogescholen, netwerkorganisaties en overheden, bespraken diverse kansen en uitdagingen. Pieter Jeekel, voorzitter van de werkgroep Gezondheid en Zorg van de NL AIC, trad op als dagvoorzitter en gaf een overzicht van het mooie 2023, en de plannen voor 2024 vanuit AiNed en de NL AIC.

Als kick-off deelde Wilco Kleine van het Deventer Ziekenhuis inzichten over het gebruik van data voor een betere zorg en efficiëntie. Het belang van regionale samenwerking in datadeling werd benadrukt. Lieke Poot van het Isala (ziekenhuis)Arnoud van der Maas van het RadboudumcMarieke van Buchem van het CAIRELab LUMC en Machteld Boonstra van het Amsterdam UMC spraken vanuit eigen ervaringen over strategieën voor datadeling.

Het thema markttoegang tot de zorg en de uitdagingen voor AI-applicaties werden besproken door Wil Philipsen (Health Valley Netherlands Valley) met presentaties van Heikki Pitkänen (Lean Entries) en Leo Jetten (ZonMw). Een pilot met Lean Entries in Oost-Nederland wordt binnenkort afgerond.

Het ophalen van vragen uit de zorg bleek een uitdaging, zoals gemodereerd door Chris Willemsen (AI-hub Oost-Nederland). De discussie met Margot Rakers (HealthInnovaitors), Arne Schoenmakers (SpartnerS organisatieadvies), en Ilse Kant (AI-expertisecentrum Implementatie) bood veel waardevolle inzichten.

Tot slot werd aandacht besteed aan Generatieve AI. Wat is er nu beschikbaar, wat is er op korte termijn mogelijk, wat zien we in het buitenland, en waarom de ontwikkeling van GPT-NL? Bart-Jan Verhoeff van het Expertisecentrum Zorgalgoritmen gaf een inkijk in hoe in zijn werk ermee wordt omgegaan. Jildau Bouwman van TNO is betrokken bij het in kaart brengen van de goede generatieve AI voorbeelden en Saskia Lensink van TNO nam aanwezigen mee in het belang en de mogelijkheden van een goed Nederlands taalmodel voor Generatieve AI.

Mogelijk gemaakt door o.a. Health~Holland

Ook interessant voor jou
Succesvolle AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking
15 mei 2024
Verder lezen
Smart Health Day
9 december 2024
Verder lezen
Radboudumc "Met AI op zoek naar verbanden tussen ziekten van darm en brein Algoritmes leren tijdens virtueel bezoek aan ziekenhuizen van medische data"
16 januari 2024
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
Jennifer Goodall, Mindaffect: Het ‘Aurora Hearing Diagnostic System’: ’s werelds snelste objectieve gehoortest
3 december 2023
Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Aiosyn ontwikkelt platform om pathologen te ondersteunen Verder lezen
Lieke Poot, Isala: "Kunstmatige intelligentie houdt de zorg toegankelijk" Verder lezen
Bram van Ginneken, Radboudumc: "De robot die ic-patiënten omdraait in bed? Die komt er" Verder lezen
Martijn Rademakers, Tonos Care: "Roosters maken met AI leidt tot minder werkdruk in de zorg" Verder lezen
Terugblik: AI & Medical Imaging event
5 december 2022
Verder lezen
Groot AI-project ontvangt ruim 95 miljoen voor tien jaar publiek-privaat onderzoek
21 september 2021
Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van