AI REGIO

Cases Industrie

Industrieën worden steeds meer gedigitaliseerd, waardoor AI steeds waardevoller wordt om de efficiëntie, waarde en duurzaamheid van de productie te verhogen. Tegen 2030 zal Europa de wereldwijde concurrentie aanvoeren voor een ethische en duurzame toepassing van AI in de productiesector. AI REGIO is een alliantie van regio's en digitale innovatiehubs (DIH's) voor AI-gedreven digitale transformatie van Europese kleine en middelgrote productiebedrijven (KMO's) die een one-stop-shop platform bouwt om toegang te bieden tot AI-gebaseerde oplossingen voor efficiënte en duurzame productie, met bijzondere nadruk op middelen die de drempels voor AI-implementatie voor KMO's verlagen

Het AI REGIO-project maakt deel uit van het I4MS-initiatief (ICT Innovation for Manufacturing SMEs) van de Europese Commissie, dat de integratie van digitale innovaties door kleine en middelgrote productiebedrijven in Europa stimuleert om hun concurrentievermogen te vergroten. I4MS bevindt zich momenteel in de vierde fase. Sinds oktober 2020 wordt AI REGIO gefinancierd door het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 952003 voor een duur van 36 maanden. 

Het AI Regio consortium
Het AI Regio consortium heeft 36 volledige begunstigden uit 11 landen. Dit omvat een sterk samenwerkingsnetwerk van 13 regio's en hun corresponderende DIH's en competentiecentra, waarbij regionale overheden en agentschappen actief betrokken zijn, een portefeuille van enkele duizenden KMO's die 15% van het BBP van de EU vertegenwoordigen. Deze 13 regio's bestaan uit 4 motorregio's (Auvergne Rhône Alpes, Catalonië, Baden Wurttemberg en Lombardije) en 9 voorhoederegio's (Oost-NL, Zuid-NL, Navarra, Baskenland, Norte, Tampere, Slovenië, Friuli-Venezia-Giulia, Emiglia Romagna) en 19 DIH's. AI Regio voert 17 grote en 16 kleine applicatie-experimenten uit in samenwerking met regionale MKB-bedrijven binnen een gemeenschappelijk uniform kader voor het meten, beoordelen en benchmarken van de impact van ethisch-sociaal zakendoen. Deze experimenten zijn ingedeeld in 4 thematische clusters en hebben geleid tot 64 AI-enabled technological assets.

Regio Oost-Nederland in AI Regio
Vanuit de Regio Oost-Nederland maken OostNL en de Radboud Universiteit (SKU) deel uit van het AI Regio consortium. Samen hebben we het ondersteunend kader van BOOST, de DIH voor Oost-Nederland en een Didactische Fabriek "Industriële duurzaamheid" ontwikkeld. Vanuit de Radboud Universiteit heeft de afdeling Analytische Chemie & Chemometrie (AC&C) met succes twee grote experimenten in de clusters afgerond, a) Factory Efficient and Sustainable Manufacturing met Armac B.V. en b) Quality Control and Predictive Maintenance met Royal Eijkelkamp B.V..

In het geval van Armac B.V. demonstreerde het team van SKU de implementatie van AI bij het optimaliseren van de warmtevraag in stadsverwarmingssystemen door historische gegevens, fysica en informatie van procesexperts te integreren. Het door SKU ontwikkelde AI-model leidde tot een interactief dashboard met verschillende KPI's, waaronder real-time status en voorspellingen van de energievraag en de bijbehorende kosten en besparingen. Dit model is geïmplementeerd in een pilot en zal leiden tot verdere digitalisering in de organisatie.

Met Royal Eijkelkamp B.V. werd een AI-gestuurd predictief onderhoudssysteem ontwikkeld voor het monitoren van de onderhoudsbehoefte van bodem- en watersensoren in op afstand geplaatste putten. Dit verbeterde het geplande periodieke onderhoud en verminderde de operationele kosten van het sensornetwerk sterk. Daarnaast stelde deze samenwerking de organisatie in staat om meer datagestuurde diensten te ontwikkelen.

"Dankzij dit project en de behaalde resultaten kunnen wij onze klanten een nog betrouwbaarder sensornetwerk bieden (verhoogde uptime).In ons geval kan dit letterlijk levens redden (overstromingsmonitoring).Ons sensornetwerk verder uitbreiden en alleen een servicemonteur sturen als dat nodig is." - Royal Eijkelkamp BV

Radboud Universiteit in AI Regio
De afdeling AC&C van de Radboud Universiteit werkt al lange tijd samen met het MKB in de regio en stimuleert datagestuurde innovaties in de industrie om kostenbesparingen te koppelen aan meer duurzaamheid.De afdeling is actief in verschillende publiek-private samenwerkingen, bilaterale partnerschappen en nationale en Europese projecten.Hun expertise ligt in het integreren van proceskennis met datagestuurde modellen om transparante dynamische modellen te leveren waarmee de processen van de partner kunnen worden geoptimaliseerd. Dergelijke modellen worden op maat gemaakt en kunnen worden aangepast aan processpecifieke omgevingen in de productie-, chemische en voedingsmiddelenindustrie.De samenwerking tussen AI Regio en Armac BV en Royal Eijkelkamp BV stelde RU in staat om te laten zien hoe fundamentele academische oplossingen praktische industriële waarde kunnen creëren, en om haar repertoire van software-assets verder uit te breiden.De twee projecten leverden datagestuurde kwantitatieve inzichten voor besluitvorming en procesoptimalisatie ter ondersteuning van automatisering en digitalisering. 

SKU biedt onderdak aan een didactische fabriek Industrial Sustainability voor onderwijs en ontwikkeling van AI voor Industrie 4.0 en daarna. De didactische fabriek biedt zowel een zomercursus als meer op maat gesneden gespecialiseerd onderwijs in data science voor de proces- en maakindustrie, om duurzaamheid en economische voordelen te creëren.  Deze didactische fabriek is gekoppeld aan de DIH Oost-Nederland en is een belangrijk platform voor samenwerkingen met de maakindustrie, chemische en procesindustrie in de regio. 

Wilt u meer weten over nieuwe digitale oplossingen of samenwerkingsverbanden ontwikkelen om datagedreven diensten mogelijk te maken? Neem dan contact op met Chris Willemsen (Oost NL) of Jeroen Jansen/Neha Awasthi (Radboud Universiteit).

Meer informatie over AI Redgio: AI REDGIO 5.0 | EU project (airedgio5-0.eu)

Ook interessant voor jou
Succesvolle pilot Berko Wijchen BV bij MKB Datalab-Oost
12 juni 2024
Verder lezen
MIT: R&D-Samenwerkingsprojecten
24 mei 2024
Verder lezen
Succesvolle AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking
15 mei 2024
Verder lezen
AI in mijn bedrijf… MKB Datalab-Oost laat je zien wat er allemaal mogelijk is.
24 januari 2024
Verder lezen
ABB uit Ede CO2-neutraal door inzet data en AI
22 januari 2024
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Silo AI neemt het Nederlandse AI-bedrijf Machine2Learn over Verder lezen
Arno Dumoré, Duflex: "Artificial intelligence is geen tovermiddel" Verder lezen
Subsidie voor digitale en circulaire industrie Overijssel
12 mei 2023
Verder lezen
Raymond Wentink, Singa bv: ‘Hoger rendement en efficiëntere bedrijfsvoering beginnen met dataverzameling’ Verder lezen
Fieldlab Digital Twinning van start
6 juli 2021
Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van