De rol van robots in de zorg

Cases

Welke rol kunnen robots spelen in de zorg? Roel Boumans onderzocht of sprekende sociale robots administratieve taken kunnen overnemen, om de werkdruk van zorgverleners te verminderen. Hij promoveerde vorig jaar op de positieve resultaten.

Boumans’ promotietraject begon met het ontwikkelen van de technologie in samenwerking met de TU Delft, waarna de robot in Nijmegen werd getest met patiënten van het Radboudumc en het CWZ.

Uit Nieuw-Zeelands onderzoek bleek dat oudere volwassenen een robot van circa 1.20 meter hoog en een scherm het prettigst vinden

Roel Boumans, Radboudumc

Als robot werd gekozen voor Pepper (foto). “Uit Nieuw-Zeelands onderzoek bleek dat oudere volwassenen een robot van circa 1.20 meter hoog en een scherm het prettigst vinden”, aldus Boumans hierover op de website van het Radboudumc.

Uit het promotieonderzoek bleek dat er weinig verschillen ontstaan als gestandaardiseerde vragenlijsten door een robot worden afgehandeld, in plaats van door een verpleegkundige. Zorgprofessionals die ondersteund worden door een sociale robot bleken volgens patiënten zelfs betere zorg te leveren.

Luister via Spotify of Anchor naar de podcast van het AI for Life Center over dit onderzoek.

AI-hub Oost-Nederland is partner van