Europees project AI REDGIO 5.0 van start - Toepassing van AI-technologie voor mkb in de maakindustrie

Nieuws

Binnen het door de EU gefinancierde project AI REDGIO 5.0 werken 43 Europese partners uit 18 landen en 15 regio's samen. AI REDGIO 5.0 richt zich op de versterking en uitbreiding van regionale samenwerkingsverbanden tussen vooraanstaande EU-regio's op het gebied van AI. Het doel is om concurrerende technologieën - zoals AI en digital twinning - te ontsluiten voor het regionale mkb. Oost NL is samen met het Fraunhofer Innovation Platform partner in het programma, samen bieden zij toegang tot een fieldlab en open calls. Het project ging in januari 2023 officieel van start.

Impact op Oost-Nederland
Vanuit de regio Oost-Nederland nemen twee organisaties deel aan het project, regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en Fraunhofer Innovation Platform (FIP). Het FIP is een open innovatiecentrum voor digitale transitie in de verwerkende industrie, met als kernactiviteiten toepassingsgericht onderzoek, demonstraties en kennisoverdracht. Regionaal mkb kan gebruik maken van de faciliteiten. De focus ligt daarbij op AI-toepassingen die ten goede komen aan het milieu.

Naast hun deelname omvat het project AI REDGIO toepassingsexperimenten, waarin mkb-ers via financiering AI-oplossingen voor hun business cases kunnen testen. Deze financiering wordt verdeeld via open calls, waarvoor ook organisaties uit Oost-Nederland een aanvraag kunnen indienen. De eerste ronde van open calls zal in december 2023 gelanceerd worden. Per project wordt hiervoor €60.000 beschikbaar gesteld.


AI REDGIO 5.0 bouwt voort op eerdere initiatieven
De Europese Unie zet al jaren in op digitalisering van het mkb en het slimmer maken van de maakindustrie. Het project AI REDGIO 5.0 is onderdeel van subsidieprogramma Horizon Europe en sluit aan op eerdere initiatieven die Europese regio’s met elkaar verbinden en tools bieden aan bedrijven om oplossingen te bieden voor kleine en middelgrote productiebedrijven. Dit leidde onder meer tot een gerichte AI4Manufacturing Toolkit met data- en AI-middelen, een netwerk van didactic factories (een soort fieldlab omgeving) en hun TEchnology and REgulatory SAndboxes (TERESA), een ecosysteem van door het mkb opgezette experimenten en hun trajecten voor digitale transformatie.

Om een vervolg te geven aan dergelijke initiatieven, terwijl de ontwikkelingen op AI-gebied razend snel gaan, is AI REDGIO 5.0 in het leven geroepen. AI REDGIO 5.0 heeft als doel om de ontwikkeling van AI-technologieën voor het mkb in de maakindustrie te versnellen en om te zetten naar de praktijk. Door de samenwerking tussen regio's, EDIH's (European Digital Innovation Hubs), AI-leveranciers en het mkb, kunnen nieuwe diensten worden ontwikkeld en kunnen mkb-bedrijven experimenten uitvoeren met AI-oplossingen voor hun bedrijf. Hierdoor kunnen zij hun productieprocessen efficiënter en effectiever maken om zo hun concurrentiepositie te verbeteren.


Meer weten?
Ben je ook geïnteresseerd in de mogelijkheid van AI voor jouw bedrijfsproces? Neem dan contact op met AI Hub Oost-Nederland.

Bron
https://thinkeast.nl/blog/2023/05/17/european-project-ai-redgio-5-0-launched-applying-ai-technology-for-smes-in-manufacturing-industry/

AI-hub Oost-Nederland is partner van