Fieldlab Digital Twinning van start

Nieuws Industrie

In Doetinchem verrijst het Fieldlab Digital Twinning, een plek waar de Achterhoekse maakindustrie wordt klaargestoomd voor de toekomst. De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) lanceert het fieldlab samen met een aantal bedrijven en het Graafschap college. Via de ‘hub’ worden betere professionals in de maakindustrie opgeleid en kunnen maakbedrijven hun productieproces slimmer inrichten.

René Bakker, projectleider en lector aan de HAN: “Dit fieldlab in Doetinchem is een belangrijke stap in de ontwikkeling naar de ‘smart region’ die we willen zijn. Door het samenwerken van overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven op het gebied van digital twinning kunnen we als regio echt het verschil maken.”

Digital Twins

Wat is een digital twin eigenlijk? “Eenvoudig gezegd is het een digitale kopie van een product of proces wat op deze manier sneller, beter en efficiënter kan worden ontwikkeld,” zegt René. “En dat is nodig.” Realtime data worden ingezet om simulaties uit te voeren, uitkomsten te voorspellen of verbeteringen door te voeren. Dankzij digital twinning kan dat ook op afstand, in een virtuele omgeving. Met een digitale kopie en realtime data kan een productielijn of machine op elke gewenste locatie worden bediend.

Het fieldlab wordt gevestigd bij het Varex Imaging. Bedrijven en studenten kunnen er kennismaken en werken met digital twinning. Gerben Heideman, Director Global Operations Connect & Control Solutions bij Varex: “Digital twinning is een belangrijk element in de reis naar de slimme fabriek van de toekomst. Een digital twin van het hele ontwerp- en fabricageproces stelt ons in staat het aantal stappen om tot het optimale product en 'manufacturing process' te komen, fors te verminderen.”

Onderwijs, onderzoek en werkveld

“Alleen samen verleggen we de grenzen met nieuwe technologie om bedrijven, en daarmee de regio, ‘slim’ te maken”, zegt Inez Kohlmann, thematrekker Smart Innovation en onderzoeker bij het Lectoraat Smart Business van de HAN. “De betrokkenheid van onderwijs is daarbij essentieel.” Studenten krijgen de kans in de praktijk ervaring op te doen met moderne techniek terwijl onderzoek de techniek verder brengt.

Meer informatie via Inez Kohlmann: i.kohlmann@han.nl

foto: Varex Imaging

Bron: HAN

Ook interessant voor jou
Succesvolle pilot Berko Wijchen BV bij MKB Datalab-Oost
12 juni 2024
Verder lezen
MIT: R&D-Samenwerkingsprojecten
24 mei 2024
Verder lezen
Succesvolle AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking
15 mei 2024
Verder lezen
AI in mijn bedrijf… MKB Datalab-Oost laat je zien wat er allemaal mogelijk is.
24 januari 2024
Verder lezen
ABB uit Ede CO2-neutraal door inzet data en AI
22 januari 2024
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
AI REGIO Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Silo AI neemt het Nederlandse AI-bedrijf Machine2Learn over Verder lezen
Arno Dumoré, Duflex: "Artificial intelligence is geen tovermiddel" Verder lezen
Subsidie voor digitale en circulaire industrie Overijssel
12 mei 2023
Verder lezen
Raymond Wentink, Singa bv: ‘Hoger rendement en efficiëntere bedrijfsvoering beginnen met dataverzameling’ Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van