Innoveren met AI? Bedrijven kunnen het én er zijn financierings-mogelijkheden

Cases Financiering Energie

De energietransitie, personeelstekorten en grondstoffen schaarste - uitdagingen waar vrijwel iedere ondernemer momenteel tegenaan loopt. Artificial Intelligence (AI) kan helpen. Maar hoe begin je daarmee? (Europese) subsidie kan bedrijven verder helpen. Karolien de Bruine en Ingrid Meijer, EU-experts van de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, vertellen over de kansen die Europese subsidies bedrijven bieden.

‘AI klinkt voor veel bedrijven als ‘ver van hun bed’, maar kan een oplossing bieden voor vele uitdagingen van nu. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van administratieve systemen, om het proces van order tot factuur te vereenvoudigen. Of aan het automatiseren van je productieproces. Of het digitaliseren van kwaliteitscontroles’, steekt Ingrid Meijer enthousiast van wal.

‘AI is een containerbegrip voor alles wat te maken heeft met data verzamelen, datakwaliteit, data interpreteren, et cetera. Kortom, het slim inzetten van data. En daarmee kun je zó veel doen. Denk aan ‘predictive maintenance’ (het voorspellen van onderhoud aan machines of voertuigen), samenwerking in de keten of het automatiseren van marketing. Als je AI handig inzet, maak je je bedrijf toekomstbestendig en versterk je je concurrentiepositie’, zegt Karolien De Bruine.


Minimale investering

Omdat digitalisering en AI de sleutel tot succes lijken te zijn in veel maatschappelijke opgaven, worden projecten op het gebied van AI ondersteund door middel van Europese subsidies. ‘Een project wordt veelal voor 60 tot 70 procent gesubsidieerd. De rest brengen de betrokken bedrijven en instellingen zelf in, meestal in de vorm van uren. Zodoende kan een bedrijf een grote stap zetten, met slechts een minimale financiële investering’, rekent Ingrid voor.


Samenwerking

De Europese subsidies hebben voor AI-projecten veelal een vliegwieleffect. Enerzijds vanwege de financiële mogelijkheden: het verlaagt de investeringsdrempel. Anderzijds omdat voor de meeste subsidies dient te worden samengewerkt met andere bedrijven. ‘Een voorwaarde van veel subsidies is dat er door samenwerking kennis wordt gedeeld. Het voordeel voor bedrijven is dat ze daardoor hun netwerk uitbreiden, sparringpartners krijgen en soms zelfs hun afzetmarkt uitbreiden naar het buitenland’, zegt Karolien. ‘In fieldlabs, praktijkomgevingen, kunnen ondernemers en kennisinstellingen experimenteren met AI en de mogelijkheden voor toepassing in hun eigen bedrijf ontdekken. Een laagdrempelige manier om kennis op te doen.’

Koppelen
De AI-hub is voor ondernemers in het oosten van Nederland het startpunt voor het optuigen van een AI-initiatief en het aanvragen van subsidie. ‘We zijn betrokken bij het Vanguard Initiative’, zegt Ingrid. ‘Een netwerk van 40 innovatieve regio’s in Europa. En in Nederland zijn we aangesloten bij de Nederlandse AI Coalitie (NLAIC). Deze netwerken zetten we in om ondernemers te koppelen aan gelijkgestemden, bedrijven en instellingen met dezelfde ambitie op het gebied van AI.’


Veel mogelijkheden

Voor iedere fase in het innovatieproces zijn er financieringsmogelijkheden. Van ‘proof of concept’ tot en met commercialisatie. Ook richten de subsidies zich op verschillende soorten van innovatie: van technische vondsten tot het uitbreiden van vaardigheden. ‘Het enige dat bedrijven goed voor ogen moeten hebben om een succesvolle subsidieaanvraag te kunnen doen, is wat hun opgave is, hoe ze dat in een project gieten en met welke partijen ze kunnen samenwerken’, legt Karolien uit. ‘Overigens zijn er ook kleinere subsidiebedragen beschikbaar, waar bedrijven gemakkelijker in kunnen stappen en de administratieve lasten minimaal zijn, benoemt Ingrid. De AI-hub Oost-Nederland kan de mogelijkheden met een bedrijf in kaart brengen, kan helpen met het opbouwen van een netwerk én het vinden van de juiste partners.

Hét moment
Om een eventuele laatste drempel bij ondernemers weg te nemen, benadrukt Karolien dat – in tegenstelling tot wat vaak over subsidies wordt gezegd - de eisen lang niet altijd heel specifiek zijn. ‘Er zijn genoeg subsidies die zich richten op een breder gebied, bijvoorbeeld verduurzaming of digitalisering. Kortom, wil je met AI aan de slag? Neem contact op met de AI-hub Oost-Nederland.’

Ook interessant voor jou
Volgende tien grensverleggende AI-onderzoeksprojecten van start vanuit call AiNed XS Europa
9 juli 2024
Verder lezen
Succesvolle PowerUp: Samenbrengen van AI & Energie-Innovaties op Arnhems Buiten
31 mei 2024
Verder lezen
Succesvolle AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking
15 mei 2024
Verder lezen
AI in mijn bedrijf… MKB Datalab-Oost laat je zien wat er allemaal mogelijk is.
24 januari 2024
Verder lezen
ABB uit Ede CO2-neutraal door inzet data en AI
22 januari 2024
Verder lezen
Financiële steun voor baanbrekende AI en Industrie 5.0 projecten: Boost voor innovatieve mkb-ers in de Maakindustrie
9 januari 2024
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Alliander en Radboud Universiteit zetten AI in voor optimalisatie elektriciteits- en gasdistributienetwerken
1 maart 2022
Verder lezen
De energievraag drastisch verlagen met Green IT Verder lezen
Hoe het net steeds iets slimmer wordt Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van