Martijn Rademakers, Tonos Care: "Roosters maken met AI leidt tot minder werkdruk in de zorg"

Cases Gezondheidszorg

De huidige werkdruk in zorginstellingen en wijkzorg is mede te wijten aan inefficiënte werkroosters, stelt Martijn Rademakers, CEO van TONOS Care. De startup uit Nijmegen ontwikkelde een slimme app die planners in de langdurige zorg ondersteunt bij het maken van optimale roosters. Dat gebeurt met behulp van artificial intelligence (ai) en mensvriendelijke algoritmes. Het resultaat: minder ziekteverzuim en meer werkplezier bij zorgprofessionals dankzij prettigere diensten, blije cliënten door kortere wachttijden, en financiële besparingen, op bijvoorbeeld reiskosten.

Rademakers: “Wat wij maken heeft nog niemand eerder klaargespeeld. Zeker voor wat de extramurale zorg betreft, zijn wij de eerste ter wereld. De technologie maakt het mogelijk, maar je moet ook competenties hebben om er iets mee te bakken, en risico’s durven nemen.” Mede dankzij de steun van De Groeiversneller en het Business Angels Netwerk van Oost NL kon TONOS Care de applicatie ontwikkelen.

Juiste zorg op het juiste moment 
Voor zorgmedewerkers is het vaak hollen of stilstaan, vertelt Rademakers: “Wij zorgen voor gespreide werklast, minder pieken en dalen per medewerker, zonder ‘gebroken’ diensten.” Laat de profs doen waar ze plezier in hebben en laat het tijdrovende en ingewikkelde puzzelwerk aan de computer over. Een goede planning maken is lastig, de complexiteit is al snel erg groot. Onze app verdeelt het werk beter over een team, om zo de cliënt optimaal te bedienen.” De roostermaker die de lokale situatie kent, kan daarna makkelijk aanpassingen doen: “De mens is de baas, niet de AI. Het rooster is eerlijk en transparant en geeft de juiste zorg, op het juiste moment.” Wat de juiste zorg is, bepaalt de cliënt in samenspraak met de zorgprofessional. “De cliënt heeft wensen en voorkeuren, de zorgprofessional kent haar vak en weet wat er kan, en moet. Die interactie vinden wij heel belangrijk en dat is ons vertrekpunt.”  

‘Dit is nou digitalisering’ 
De van huis uit bedrijfskundige weet uit ervaring dat planners niet meteen staan te springen om een weer nieuwe app: “Zeer ervaren roostermakers denken: ‘Dat willen we eerst nog wel eens zien.’ Ze denken ook dat ze het algoritme wel even verslaan. Dan kriebelt het wel bij mij en denk ik, geef ons de kans! Als ze het eenmaal uitgeprobeerd hebben, en zien dat alles razendsnel en ‘realtime’ inzichtelijk is, ook grafisch, horen we vaak: ‘Dat is interessant, als dat allemaal zo kan, dan willen we het wel!’ Een fantastisch compliment was dat de OR van een zorginstelling aan haar Raad van Bestuur heeft geadviseerd met ons door te gaan. Het klinkt misschien allemaal abstract, maar dit is nou digitalisering. Data en algoritmes die de mens ondersteunen.” 

Voucher De Groeiversneller ‘cruciaal’ 
Na de intramurale zorg (binnen een instelling) wilde TONOS een tool voor de complexere extramurale zorg (wijkverpleging, wijkzorg) ontwikkelen. “Met de voucher van De Groeiversneller konden we een volgende en belangrijke stap zetten. De voucher was daarvoor cruciaal. De Groeiversneller, dat kun je heel letterlijk nemen. Het is niet alleen het geld, maar het hele systeem dat erom heen zit.” Daarmee doelt Rademakers op de ondersteuning van Oost NL, die de voucher toekende.” Oost NL stelde scherpe vragen en gaf suggesties, dat gaf ons structuur en prioritering. In Covid-tijd gaan alle luikjes dicht, en wij vallen als startup buiten allerlei regelingen. Dan is het cruciaal om goede mensen aan boord te houden. Nu de app klaar is, wordt het bijna uit onze handen getrokken. Dankzij Oost NL konden we stappen zetten en de snelheid erin houden. Er is nu ook interesse vanuit het buitenland.” Rademakers geeft aan dat ook Academy Het Dorp en ‘launching customers’ Siza en Careyn een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van TONOS Care. 

Investeerder gevonden dankzij Oost NL 
De medeoprichter vervolgt: “Oost NL zegt niet: Hier heb je subsidie en succes. Je moet met een goed groeiplan komen, en dat werkt heel prettig. Je kunt sparren met mensen die ervaring en verstand van zaken hebben en de sector goed kennen. En ik kreeg via een investeerders-event toegang tot hun ‘angels’ netwerk met oud-ondernemers. Daar heb ik Oost NL echt in onderschat. Een goed netwerk is zó belangrijk. Uit dat netwerk zijn belangrijke ambassadeurs gekomen, zij helpen ons op de radar te komen bij relevante zorgorganisaties. We zijn een ‘social enterprise’, iedereen in ons team is intrinsiek gemotiveerd, geld is een middel en geen doel. Dat sluit ook wel veel investeerders uit. Via het Business Angels Netwerk van Oost NL kwamen we in aanraking met een investeerder die maatschappelijke impact als doel heeft. Zonder Oost NL was de situatie nu heel anders. Dan hadden we geen investeerder gevonden en geen extramurale tool. Dan hobbelden we voort, nu kunnen we meters maken.” 

Er is nog wel iets waar de CEO niet helemaal tevreden over is: “We hebben een fantastisch team, maar met alleen mannen. Het is nog niet gelukt vrouwen aan boord te krijgen. Dus: geïnteresseerden meld je!” 

Met De Groeiversneller ondersteunt de provincie Gelderland bedrijven die willen groeien. Oost NL voert het programma uit. 

Het Business Angels Netwerk van Oost NL is hét netwerk van particuliere investeerders die durven te investeren in ondernemers met ambitie. 

Ook interessant voor jou
Succesvolle AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking
15 mei 2024
Verder lezen
Smart Health Day
9 december 2024
Verder lezen
Radboudumc "Met AI op zoek naar verbanden tussen ziekten van darm en brein Algoritmes leren tijdens virtueel bezoek aan ziekenhuizen van medische data"
16 januari 2024
Verder lezen
AI in de zorg succesvolle bijeenkomst op 12 december
19 december 2023
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
Jennifer Goodall, Mindaffect: Het ‘Aurora Hearing Diagnostic System’: ’s werelds snelste objectieve gehoortest
3 december 2023
Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Aiosyn ontwikkelt platform om pathologen te ondersteunen Verder lezen
Lieke Poot, Isala: "Kunstmatige intelligentie houdt de zorg toegankelijk" Verder lezen
Bram van Ginneken, Radboudumc: "De robot die ic-patiënten omdraait in bed? Die komt er" Verder lezen
Terugblik: AI & Medical Imaging event
5 december 2022
Verder lezen
Groot AI-project ontvangt ruim 95 miljoen voor tien jaar publiek-privaat onderzoek
21 september 2021
Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van