Meer zorgcapaciteit door betere roosters

Cases
Meer zorgcapaciteit door betere roosters

De hoge werkdruk in zorginstellingen en wijkzorg komt mede door inefficiënte werkroosters. Dat stelt Martijn Rademakers, algemeen directeur van TONOS Care

De Nijmeegse startup ontwikkelde een slimme app die planners in de langdurige zorg ondersteunt bij het maken van optimale roosters. Onder de motorkap doet AI-gedreven zorglogistiek het werk. Het resultaat: capaciteitswinst en meer werkplezier bij zorgprofessionals, terwijl cliënten hogere zorgkwaliteit ervaren. Mede dankzij de steun van De Groeiversneller en het Business Angels Netwerk van Oost NL kon TONOS Care de applicatie ontwikkelen.

Rademakers vertelt tegenover Oost NL: “Een goede planning maken is lastig, de complexiteit is al snel erg groot. Laat dat tijdrovende en ingewikkelde puzzelwerk aan de computer over, en laat de zorgprofessionals doen waar ze plezier in hebben.”

De app verdeelt het werk beter over een team, om zo de cliënt optimaal te bedienen. “Voor zorgmedewerkers is het nu vaak hollen of stilstaan. Wij zorgen voor gespreide werklast en dus minder pieken en dalen per medewerker.” De roostermaker die de lokale situatie kent, kan daarna gemakkelijk aanpassingen doen; de mens blijft de baas. “Data en slimme algoritmes die de mens ondersteunen – dit is nou digitalisering.”

Eind mei zaten TONOS, AI-hub Oost-Nederland en Oost NL samen met Baseflow, Demcon en Little Rocket aan de AI-innovatietafel tijdens de Dutch Innovation Days.

AI-hub Oost-Nederland is partner van