Voedselverspilling tegengaan met scanners

Cases
Voedselverspilling tegengaan met scanners

Een derde van het voedsel dat we jaarlijks produceren, belandt niet op het bord van de consument. Dit komt onder andere door een gebrek aan nauwkeurige informatie over de houdbaarheid van verse producten. Foodtech bedrijf OneThird kan met haar optische technologie ‘zien’ hoe lang groente en fruit houdbaar blijven.

Verse producten op tijd van de teler naar de retailer krijgen vereist een complexe logistiek. Vooral omdat de kwaliteit varieert tijdens het seizoen, en door omgevingsfactoren zoals het weer. Met de scannertechnologie van OneThird kunnen partijen in de keten binnenin groente en fruit 'kijken' en daarmee inzicht krijgen in de interne kwaliteit. Door die data te combineren met camerabeelden van buitenaf en andere relevante gegevens, wordt met behulp van kunstmatige intelligentie de kwaliteit van de producten nauwkeurig bepaald. Dat levert waardevolle informatie op over de houdbaarheid, smaak en rijpheid.

Voedselketen
"Met onze voorspellende technologie kunnen kwaliteitsinspecteurs snel inzicht krijgen in de houdbaarheid van bijvoorbeeld avocado’s en aardbeien”, legt OneThird-oprichter Marco Snikkers uit aan Oost NL. “Met nauwkeurige realtime informatie over de productkwaliteit, kunnen de verschillende partijen in de voedselketen beter beslissen welke producten waar naartoe getransporteerd worden en tegen welke prijs. Zo wordt er minder voedsel verspild voordat het de consument bereikt.”

1,5 miljoen euro
OneThird haalde afgelopen maand een financiering op van 1,5 miljoen euro, in een ronde geleid door investeringsmaatschappij SHIFT Invest en Oost NL. De investering stelt OneThird in staat de techniek uit te breiden naar additionele soorten groenten en fruit, zodat zij een totaaloplossing kan bieden. Het bedrijf breidt daarnaast het technische team uit door de overname van Impact Analytics, een expert in beeldanalyse. OneThird vestigt zich op het Kennispark Twente.

AI-hub Oost-Nederland is partner van