Volgende tien grensverleggende AI-onderzoeksprojecten van start vanuit call AiNed XS Europa

Nieuws Financiering

De volgende 10 grensverleggende onderzoeksprojecten zijn vanuit de call AiNed XS Europa gehonoreerd. Een sterke AI kennis- en innovatiebasis is voor Nederland van groot belang. Een belangrijk aspect daarvan is de verbondenheid van Nederlandse onderzoekers wereldwijd, en in het bijzonder in Europa.

Met de XS Europa call levert het Nationaal Groeifonds AiNed programma hier een stevige bijdrage aan. Het bestuur van AiNed feliciteert de gehonoreerde projecten van harte en ziet uit naar hun bijdrage aan het AiNed programma en het AI-onderzoek in Nederland.

In de toegekende onderzoeksprojecten wordt samengewerkt met diverse buitenlandse samenwerkingspartnerorganisaties zoals de University of Edinburgh, University of Ghent,  Google Research Zurich of bijvoorbeeld het onderzoeksinstituut Mario Negri IRCCS. De AiNed XS Europa subsidies zijn bedoeld om veelbelovende ideeën, vernieuwende en risicovolle initiatieven te exploreren op het gebied van artificiële intelligentie. Wat telt is, dat het resultaat de Nederlandse AI-positie versterkt.

De toegewezen projecten richten zich onder meer op kankeronderzoek, het lokaliseren van aardbevingen, AI-toepassingen in glasvezelkabels, beroerteherkenning, de zoektocht naar betere enzymen, de werking van algoritmes, AI-modellen, datasets en of AI ons wel kan vertrouwen. In al deze gebieden heeft AI een mogelijke positieve bijdrage, die nu gaat worden onderzocht.

Informatie en looptijd call
Het gaat in deze call om ideeën en initiatieven die gericht zijn op één of meer uitdagingen in secties 3 en 4 van de nationale AI-onderzoeksagenda AIREA-NL én worden vormgegeven in samenwerking met ten minste één buitenlandse Europese samenwerkingspartnerorganisatie. Het voorgestelde onderzoek is grensverleggend en op voorhand staat niet vast of de beoogde doelstelling wordt gehaald. Wat telt is dat elk resultaat, zowel positief als negatief, de wetenschap vooruit helpt. De aanvragen worden anoniem opgesteld, waardoor de beoordeling puur op het onderzoeksvoorstel en de Europese samenwerkingspartner is gebaseerd. 

Lees meer... 

Ook interessant voor jou
Succesvolle AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking
15 mei 2024
Verder lezen
AI in mijn bedrijf… MKB Datalab-Oost laat je zien wat er allemaal mogelijk is.
24 januari 2024
Verder lezen
Financiële steun voor baanbrekende AI en Industrie 5.0 projecten: Boost voor innovatieve mkb-ers in de Maakindustrie
9 januari 2024
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Innoveren met AI? Bedrijven kunnen het én er zijn financierings-mogelijkheden Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van