ABB uit Ede CO2-neutraal door inzet data en AI

Nieuws Energie Industrie

Technologiebedrijf ABB zet data en artificial intelligence (AI) in om haar fabriek en kantoor in 2024 volledig CO2 neutraal te maken. Daarmee vermindert het bedrijf uit Ede in een periode van 5 jaar de uitstoot van CO2 met ca. 800 ton. Door eerdere Mission to Zero-transformaties ontdekte ABB dat realtime monitoren van vitaal belang is voor het beheren van energieverbruik, emissies en kosten en daarmee voor het verkleinen van de CO2-voetafdruk van een locatie. ABB combineert voor haar missie digitale technologieën met maatregelen om het energieverbruik te verminderen en door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen.

‘Inzicht in energiehuishouding cruciaal’
Kees Jan ’t Mannetje, business developer bij ABB: “Om CO2 neutraal te kunnen produceren was het noodzakelijk om zoveel mogelijk te elektrificeren. Echter, wij liepen op onze productielocatie in Ede aan tegen netcongestie. Hierdoor kwam onze Mission to Zero voor een deel in gevaar en moesten we dus verder kijken dan alleen elektrificeren. Eén van de aspecten was om zoveel mogelijk pieken uit het productieproces weg te nemen. Door inzicht te krijgen in het productieproces kunnen we ons elektriciteitsverbruik slim verspreiden over de dag. Hierdoor is het gelukt om de belasting van de aansluitcapaciteit met 20-30% te verlagen waardoor uitbreiding van de machines mogelijk was. Inzicht in de energiehuishouding is cruciaal om netcongestie op industrieterreinen te voorkomen, zonder deze inzichten is het onmogelijk om slim te sturen op het verbruik. Door het toevoegen van slimme software, zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en andere software, kan deze data gebruikt worden voor een nog efficiënter energieverbruik. Meten = weten, zo kunnen we ondanks netcongestie onze missie realiseren.”

“Inzicht in de energiehuishouding is cruciaal om netcongestie op industrieterreinen te voorkomen.”
’t Mannetje geeft concrete voorbeelden: “Denk aan een koppeling tussen het reserveringssysteem van spreekkamers en de verwarming van deze ruimtes. Of het inzicht van de bezetting van een kantoorruimte zodat op sommige dagen één of meerdere verdiepingen dicht kunnen blijven, en dus niet verwarmd en geventileerd hoeft te worden. Door middel van deze connectiviteit en het inzicht in het energieverbruik is het mogelijk om op te schalen naar meerdere bedrijven op een bedrijventerrein. Uiteindelijk zorgt dit voor schaalvoordeel en kan je de energieprofielen van de diverse bedrijven hiermee nog verder optimaliseren. Het resultaat hiervan komt dan samen in de zogenoemde Energy Hubs.”

Installatiedozen en verdeelkasten
De Edese fabriek heeft een vloeroppervlak van 11.400 vierkante meter. Er worden jaarlijks miljoenen installatiedozen en duizenden verdeelkasten geproduceerd. Voor de productie wordt gebruik gemaakt van geavanceerde cobots en, als de eerste op de markt, van gerecyclede kunststoffen. Van alle producten die momenteel de fabriek verlaten, wordt op dit moment gemiddeld 27% geproduceerd met gerecyclede grondstoffen, er lopen diverse programma’s om dit aandeel te verhogen. In de fabriek zijn vele maatregelen getroffen en ingrepen gedaan in de productiewijze. Alle 75 machines in het park zijn voorzien van het SCU100 systeem, waarmee het energieverbruik exact gemonitord kan worden. Daarnaast is het gebouwautomatiseringssysteem voorzien van de nieuwste technologie van Cylon en KNX. Hiermee kan in totaal het energiegebruik met circa 30% gereduceerd worden. Mede op basis van de daarmee verkregen inzichten zijn alle hydraulisch aangedreven machines vervangen door elektrische. Hierdoor wordt bij de fabricage voor elke kilogram product 75% minder energie gebruikt. Met het oog op de verdere verduurzaming wordt ook de verpakking van de producten onderzocht. Samen met toeleveranciers van verpakkingsmaterialen en klanten, wordt naar een slimme manier gezocht om de meest duurzame verpakkingsmaterialen te kunnen toepassen. 

Zo heeft het Mission to Zero project niet alleen bijgedragen aan het CO2 neutraal produceren op de ABB-locatie maar heeft dit ook tot inzichten en oplossingen geleidt rondom netcongestie. Hierdoor heeft het bedrijf extra ruimte vrij kunnen maken op de huidige aansluiting waardoor uitbreiding in de toekomst ook mogelijk is. Een ideale win-win situatie. Het ABB-concern is actief in meer dan 100 landen en heeft ca. 105.000 medewerkers.

Ook interessant voor jou
AI in mijn bedrijf… MKB Datalab-Oost laat je zien wat er allemaal mogelijk is.
24 januari 2024
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
AI REGIO Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Silo AI neemt het Nederlandse AI-bedrijf Machine2Learn over Verder lezen
Arno Dumoré, Duflex: "Artificial intelligence is geen tovermiddel" Verder lezen
Subsidie voor digitale en circulaire industrie Overijssel
12 mei 2023
Verder lezen
Raymond Wentink, Singa bv: ‘Hoger rendement en efficiëntere bedrijfsvoering beginnen met dataverzameling’ Verder lezen
Innoveren met AI? Bedrijven kunnen het én er zijn financierings-mogelijkheden Verder lezen
Alliander en Radboud Universiteit zetten AI in voor optimalisatie elektriciteits- en gasdistributienetwerken
1 maart 2022
Verder lezen
De energievraag drastisch verlagen met Green IT Verder lezen
Hoe het net steeds iets slimmer wordt Verder lezen
Fieldlab Digital Twinning van start
6 juli 2021
Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van