De ene hartklacht is de andere niet. Van de mensen die momenteel met spoed naar een cardioloog worden doorgestuurd, kan de overgrote meerderheid al snel weer opgelucht de spreekkamer verlaten. Hoewel het goed is om het zekere voor het onzekere te nemen, kosten al die extra consulten wel enorm veel tijd. En die tijd kunnen cardiologen natuurlijk beter gebruiken om patiënten te helpen die daadwerkelijk een hartprobleem hebben. Het omgekeerde komt ook voor. Dus dat iemand een ernstig hartprobleem heeft zonder dat hij of zij zich daarvan bewust is. In zo’n situatie kan een snel bezoek aan de cardioloog echt iemands leven redden.
Serieus personeelstekort
In beide gevallen speelt een eerste screening van een hartfilmpje (ECG) een belangrijke rol. Maar als zorgmedewerkers constant in de weer zijn met elektroden van ECG-apparaten en specialisten alle hartfilmpjes vervolgens moeten screenen, gaat er ook weer veel tijd verloren. Dat probleem kan al deels worden opgelost dankzij draagbare sensoren die het bijvoorbeeld mogelijk maken om ook thuis je hart te monitoren. Maar het screenen van al die hartfilmpjes blijft een uitdaging, vooral nu de medische wereld met een serieus personeelstekort kampt.
Extra boost dankzij MIT-regeling
Een groot maatschappelijk probleem dus. AppBakkers (ontwikkelaar van mobiele applicaties) besloot dan ook om samen met 2M (maker van onder andere een draagbare ECG-sensor) met dit onderwerp aan de slag te gaan. En toen zij over de MIT-regeling hoorden, hebben zij daar een aanvraag voor ingediend. Met succes: deze aanvraag is geselecteerd als 1 van de 12 projecten. De ontwikkeling van de op AI gebaseerde ECG-app waar AppBakkers mee bezig is, krijgt daardoor een extra boost.
Lees verder op de website van NL AI Coalitie
Bron: NL AI Coalitie