PowerUp Meetup: AI en energie komen samen op Arnhems Buiten

Nieuws Energie

Op 23 mei vond op Arnhems Buiten de PowerUp Meetup plaats, georganiseerd door AI-Hub Oost-Nederland. De bijeenkomst was onderdeel van de Arnhem Electricity Week en bracht meer dan 50 professionals, ondernemers en onderzoekers samen voor een middag vol inspiratie, praktijkverhalen en nieuwe initiatieven op het snijvlak van AI en energie.

Toekomstgerichte testfaciliteiten op Arnhems Buiten

Thijs van Dieren presenteerde de mogelijkheden van de Electricity Campus Arnhems Buiten voor bedrijven en startups die werken aan digitalisering en aan het elektriciteitsnet van de toekomst. Deze campus biedt (test)faciliteiten waar innovatieve oplossingen kunnen worden ontwikkeld en opgeschaald.

AI en ethiek: een noodzakelijke combinatie

Linde Franken, promovendus aan de Universiteit Twente, ging in op de ethische, juridische en sociale aspecten van AI in energiesystemen. AI kan bijdragen aan het versnellen van de energietransitie, maar vergt tegelijkertijd aandacht vanwege de CO₂-uitstoot die gepaard gaat met het gebruik van niet-hernieuwbare energiebronnen voor rekenkracht.

Linde lichtte de UNESCO-principes voor ethiek van AI toe en benadrukte het belang van rechtvaardigheid bij het inzetten van AI in energiesystemen. Energiebedrijven en AI-ontwikkelaars dragen daarbij niet alleen een ethische, maar ook een steeds belangrijker wordende wettelijke verantwoordelijkheid, onder andere op het gebied van gegevensbescherming, menselijk toezicht en maatschappelijke impact.

Lancering van het THOR Lab

Craig Savy (Zebra) introduceerde het nieuwe initiatief: het THOR Lab – een Testfaciliteit Hoogwaardige Oplossingen voor Regionale netwerken. Hier kunnen Energie Management Systemen (EMS) worden getest op betrouwbaarheid, schaalbaarheid en efficiëntie. Het doel is om EMS-oplossingen te ontwikkelen die net zo robuust zijn als traditionele netinfrastructuur (‘koper’). Deze onafhankelijke test- en validatiefaciliteit wordt later dit jaar geopend op Arnhems Buiten.

Van AI-experiment naar praktijk

Mathijs van Haaster (CGI) deelde praktijkervaringen met het ontwikkelen en implementeren van AI-projecten. Hij stelde de cruciale vraag: hoe breng je AI van het lab naar de praktijk? Te veel experimenten blijven in de experimenteerfase hangen.

Met concrete voorbeelden liet hij zien dat succesvolle digitalisering méér vraagt dan technologie alleen:

  • Is er een gedragen visie binnen het management?
  • Worden relevante afdelingen vroegtijdig betrokken?
  • Wordt de toegevoegde waarde op het juiste moment zichtbaar voor de gebruiker?

Volgens Mathijs geldt: “Seeing is believing” – gebruikers moeten AI-oplossingen zelf kunnen ervaren om het potentieel echt te zien.

Deze meetup is georganiseerd door:

AI-Hub Oost-Nederland, University of Twente, CGI, Alliander, Arnhems Buiten, Topsector Energie, Connectr – Energy innovation, Oost NL en ZEBRA.

Testmogelijkheden en samenwerking

Neem contact op met AI-Hub Oost-Nederland voor meer informatie over samenwerking en testmogelijkheden op Arnhems Buiten.

Icon