Meerjarenplan AI-hub Oost-Nederland overhandigd aan manager van de NL AI Coalitie

Nieuws Overig

De voorzitter van de stuurgroep van de AI-hub Oost-Nederland, Theo Föllings, heeft gistermiddag met Meerjarenplan 2022-2025 overhandigd aan Kees van der Klauw, coalitiemanager van NL AIC. De AI-hub Oost-Nederland stimuleert, faciliteert en initieert kansrijke initiatieven en projecten op het gebied van artificiële intelligentie (AI) en data science. Een belangrijke rol van de hub is het betrekken van ondernemers in Oost-Nederland, die aan de slag willen of zijn met AI. In het meerjarenplan staat op welke manier de AI-hub hier de komende jaren mee aan de slag gaat. Bijvoorbeeld met het opzetten van AI-innovatielabs en een loketfunctie voor mkb’ers.

Oost-Nederland beschikt over een unieke set aan competenties op het gebied van AI en data. Vooral op de gebieden Medical Imaging, Health Robotics, Smart Farming, Food Processing, Advanced Manufacturing, Industrial Robotics, Semicon Technology en Decentralized Energy Management heeft deze regio een (inter)national onderscheidende positie. Niet voor niets beraamt onderzoeksbureau Buck Consultants International (BCI) de economische kansen voor Oost-Nederland de komende 10 jaar op ruwweg 13 miljard euro. Die kansen willen we benutten.

Make AI Work
De komende jaren bouwt de AI-hub samen met regionale en nationale partners aan een krachtig AI-ecosysteem met als doel meer bedrijven AI-technologie zullen benutten. Het motto van de hub is niet voor niets: ‘Make AI Work’. De AI-hub Oost-Nederland geeft bedrijven onder andere eenvoudige toegang tot het AI-ecosysteem, biedt ondersteuning bij strategische samenwerking bij innovatieprojecten, bundelt en deelt kennis en faciliteiten en helpt bij het vinden van relevante subsidies en financiering. Bovendien wil de AI-hub Oost-Nederland door middel van sessies en bijeenkomsten het ecosysteem bij elkaar brengen en inspireren over de mogelijkheden van AI in het bedrijfsleven.

Belang van nationale en internationale samenwerking
De AI-hub Oost-Nederland is onderdeel van één nationaal AI-netwerk bestaande uit zeven regionale hubs. Al deze hubs zijn partner van de Nederlandse AI-Coalitie (NL AIC), die door de overheid is opgezet om de sterke positie van Nederland in de ontwikkeling en toepassing van AI te waarborgen.

“In Oost-Nederland zijn er tal van mooie voorbeelden van bedrijven die AI en data science slim toepassen of producten en diensten ontwikkelen met deze sleuteltechnologieën. Maar er is nog veel winst te behalen door samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen, partners en bedrijven te verbeteren. Of het nu gaat om de energietransitie of betaalbare en toegankelijke zorg, we zullen in gezamenlijkheid moeten zoeken naar manieren om dit op een innovatieve wijze mogelijk te maken. We zijn verheugd dat Kees van der Klauw het meerjarenplan hier in ontvangst heeft genomen. Samen met de andere hubs en de NL AIC streven we naar een netwerk van aanjagers, dat zowel nationaal als internationaal potten kan breken”, stelt Theo Föllings, voorzitter van de stuurgroep van de AI-hub Oost-Nederland en manager Business Development bij Oost NL.

De stuurgroep van de AI-hub Oost-Nederland bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, overheids- en onderwijsinstellingen.

Ook het Meerjarenplan ontvangen? Stuur een mail naar info@aihub-oost.nl 

Ook interessant voor jou
Met AI naar een hogere klanttevredenheid voor Dar
12 juni 2024
Verder lezen
Succesvolle pilot Berko Wijchen BV bij MKB Datalab-Oost
12 juni 2024
Verder lezen
Succesvolle AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking
15 mei 2024
Verder lezen
AI in mijn bedrijf… MKB Datalab-Oost laat je zien wat er allemaal mogelijk is.
24 januari 2024
Verder lezen
Nederlandse tegenhanger van ChatGPT: goed idee?
8 januari 2024
Verder lezen
Jordi en Thijmen willen Nederland veroveren met salesbot apeelingAI
14 december 2023
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
Conferentie Waardengedreven Dialogen – Generatieve AI Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Kyrill Poemans, Textmetrics: "Algoritme voorkomt discriminatie in vacatureteksten" Verder lezen
Aanmelden European Startup Landscape
1 juni 2022
Verder lezen
Presentatie European AI Landscape met selectie van meest veelbelovende Nederlandse AI-startups
19 januari 2022
Verder lezen
Nieuw investeringsinstrument: I3
3 januari 2022
Verder lezen
Onderzoek WRR: impact AI vergelijkbaar met introductie verbrandingsmotor
29 november 2021
Verder lezen
Hoe bereid je medewerkers voor op een toekomst met technologie?
28 juli 2021
Verder lezen
Technologie als middel en niet als doel Verder lezen
Artificial Intelligence Innovatieproject
20 juli 2021
Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van