Onderzoek WRR: impact AI vergelijkbaar met introductie verbrandingsmotor

Nieuws Overig

Artificial Intelligence (AI) is zeker geen hype, maar een technologie met een grote impact op de maatschappij. Een ‘systeemtechnologie’ noemt de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) het in het recent verschenen rapport ‘Opgave AI’. Ook voor Oost-Nederland heeft AI een grote impact: de economische kansen in de komende tien jaar zijn op ruwweg 13 miljard euro (PDF) geraamd door Buck Consultants International. Chris Willemsen is projectmanager Tech bij Oost NL en programma manager van AI-hub Oost-Nederland. Hij legt uit waarom het belangrijk is om gezamenlijk op te trekken en vooral praktijkvoorbeelden te gebruiken om ondernemers te informeren.  

AI is in onze tijd wat elektriciteit was in de negentiende eeuw of de verbrandingsmotor in de twintigste eeuw, stelt het WRR-rapport. De erkenning voor de impact van AI is volgens Willemsen niet meer dan terecht. “We zien het overal om ons heen: als je goed snapt hoe je waarde uit data haalt, kun je de concurrent te snel af zijn. Oude, gevestigde bedrijven worden ingehaald door toetreders die datagedreven werken en gebruikmaken van slimme algoritmes om doorbraken te creëren. Zowel grote bedrijven als mkb-ondernemingen zijn op de hoogte van deze ontwikkeling, maar ze hebben ook grote uitdagingen om met de trend mee te bewegen. Zoals; waar haal ik kennis en technisch talent vandaan? En hoe zorg ik voor succes binnen mijn organisatie en hoe train ik mijn personeel? Met de AI-hub proberen we ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen bij deze vragen.” 

Geen ‘holy grail’ 
Het WRR-rapport stelt dat AI de overstap maakt van het lab naar de samenleving. De brede toepassing van AI maakt het interessant voor allerlei partijen in tal van maatschappelijke gebieden. Volgens Willemsen is het verstandig hier de verwachting wat te temperen. “AI is een technologie met een grote maatschappelijke impact, maar de ontwikkeling ervan gaat sinds de jaren vijftig met ups en downs. Hoewel er prachtige projecten zijn op het gebied van gezondheid, voeding, energie, industrie en onderwijs, is het zeker geen ‘holy grail’ die alle problemen oplost. In de sessies die wij voor de AI-hub Oost-Nederland organiseren, merken we ook dat de toepassing van de technologie in veel sectoren nog in de kinderschoenen staat.” 

Volgens Willemsen zijn hier verschillende oorzaken voor. Een belangrijk knelpunt in alle sectoren is de beschikbaarheid van bruikbare data en de mogelijkheid om dit te delen. Daarnaast is certificering een grote uitdaging. “Veel bedrijven willen zekerheid, terwijl het niet mogelijk is om een volledig fool-proof systeem te ontwikkelen. De voorbeelden van bias, als het algoritme vooringenomen resultaten produceert, zijn talrijk. Of neem neurale netwerken die complexe patronen ontdekken, daar gebeuren dingen die ook wetenschappers niet kunnen verklaren. Dit maakt marktintroductie van AI dikwijls ingewikkeld. Laat staan dat een mkb-onderneming het aandurft in te stappen.” 

Aandacht voor praktische toepassingen   
Het is een wankel evenwicht: te hooggespannen verwachtingen leiden tot ondoordachte toepassingen, terwijl angst voor de technologie zorgt voor het missen van kansen. Er zou meer kennis over AI moeten zijn en dan vooral over de werking in de praktijk. Willemsen: “De demystificatie van AI, zoals ze dat noemen, is juist voor ondernemers heel belangrijk. Wat heb ik er aan en hoe kan ik mijn strategie daarop aanpassen? Geen vergezichten schilderen, maar praktijkvoorbeelden geven. Neem de groente- en fruit-scanners van OneThird, waarmee door de combinatie van data en camerabeelden met behulp van AI de kwaliteit van een product wordt bepaald. Of de slimme software-oplossing van ScreenPoint, die AI inzet om mammogrammen beter te interpreteren en zo sneller en nauwkeuriger borstkanker kan diagnosticeren.” 

AI-hub Oost-Nederland 
De AI-hub Oost-Nederland helpt bedrijven die AI-technologie en data science gebruiken of dat graag zouden willen. De hub brengt bedrijven, onderzoekers en talent samen om aan gemeenschappelijke doelen te werken. Daarnaast is er een loketfunctie voor mkb-ondernemers voor allerhande vragen en om op een laagdrempelige manier contact met partijen in het ecosysteem te leggen. “Het WRR-rapport hamert op inbedding van AI in alle lagen van de samenleving, van overheid tot bedrijfsleven en van universiteit tot starter. In Oost-Nederland dragen we ons steentje bij door een plek te creëren waar kennis samenkomt en wordt vertaald naar slimme samenwerkingen, met tastbaar resultaat op het gebied van gezondheid, voeding, energie, industrie en onderwijs. Hiermee trekken we ondernemend talent naar de regio en zijn we een interessante plek voor internationale ondernemingen en startups. Een mooie ambitie, die niet alleen het verdienvermogen van Oost-Nederland versterkt maar ook bijdraagt aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen”, zegt Willemsen.  

Ook aan de slag met AI? Neem contact op met Chris Willemsen en bezoek www.aihub-oost.nl.   

Ook interessant voor jou
Met AI naar een hogere klanttevredenheid voor Dar
12 juni 2024
Verder lezen
Succesvolle pilot Berko Wijchen BV bij MKB Datalab-Oost
12 juni 2024
Verder lezen
Succesvolle AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking
15 mei 2024
Verder lezen
AI in mijn bedrijf… MKB Datalab-Oost laat je zien wat er allemaal mogelijk is.
24 januari 2024
Verder lezen
Nederlandse tegenhanger van ChatGPT: goed idee?
8 januari 2024
Verder lezen
Jordi en Thijmen willen Nederland veroveren met salesbot apeelingAI
14 december 2023
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
Conferentie Waardengedreven Dialogen – Generatieve AI Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Kyrill Poemans, Textmetrics: "Algoritme voorkomt discriminatie in vacatureteksten" Verder lezen
Meerjarenplan AI-hub Oost-Nederland overhandigd aan manager van de NL AI Coalitie
19 juli 2022
Verder lezen
Aanmelden European Startup Landscape
1 juni 2022
Verder lezen
Presentatie European AI Landscape met selectie van meest veelbelovende Nederlandse AI-startups
19 januari 2022
Verder lezen
Nieuw investeringsinstrument: I3
3 januari 2022
Verder lezen
Hoe bereid je medewerkers voor op een toekomst met technologie?
28 juli 2021
Verder lezen
Technologie als middel en niet als doel Verder lezen
Artificial Intelligence Innovatieproject
20 juli 2021
Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van