Terugblik: AI & Medical Imaging event

Nieuws Gezondheidszorg

De zorg staat voor een aantal forse uitdagingen. De vergrijzing zorgt voor complexe zorgvragen, er is minder personeel beschikbaar en zorgkosten lopen verder op. Digitalisering van de zorg en Artificial Intellingence (AI) zouden een deel van de oplossing hiervoor kunnen bieden. Op 23 november 2022 gingen partners van de AI-hub Oost-Nederland daarover in gesprek tijdens het AI & Medical Imaging event, in de Rozet in Arnhem.

De sprekers, afkomstig uit het Radboudumc, Universiteit Twente, Isala ziekenhuis, Zorggroep Twente, startup Ardim en OostNL, bespraken hun ervaringen en innovaties op dit gebied. Onderwerpen die aan bod kwamen waren AI voor radiologie en pathologie, AI voor het herkennen van risico’s, AI voor het optimaliseren van de workflow in de zorg, en AI voor het verplaatsen van zorg het ziekenhuis uit. Uit de presentaties en paneldiscussie bleek dat hoewel AI veel mogelijkheden biedt om de zorg efficiënter te maken, er nog vele stappen te nemen zijn voordat dit de realiteit is. Voorwaarden voor het inzetten van AI zijn namelijk dat het geen extra handelingen voor de gebruiker oplevert en dat de oplossing een bijdrage levert aan het verlagen van de zorgkosten.

Uit een van de besproken voorbeelden blijkt dat AI algoritmes die nu ontwikkeld zijn, vooralsnog voor meer in plaats van minder werk voor radiologen zorgen, omdat er eerst nagegaan moet worden of de AI wel een goede voorspelling gedaan heeft. Een tweede voorbeeld betreft de administratieve druk die zorgverleners ervaren. AI zou dit kunnen vergemakkelijken, maar de gebruikte systemen sluiten nog niet op elkaar aan, wat het ontwikkelen van AI hiervoor bemoeilijkt.

Samenwerkingen in dit veld, bijvoorbeeld tussen ziekenhuizen en academisch onderzoekers, of door academisch onderzoek dat leidt tot nieuwe startups, kan deze bottlenecks gelukkig oplossen. En dit wordt in onze regio steeds meer gedaan!

Het evenement was drukbezocht met een divers publiek van meer dan 80 deelnemers, afkomstig uit het bedrijfsleven, academische en topklinische ziekenhuizen, universiteiten, hogescholen, huisartsengenootschappen en investeringsmaatschappijen. Het was een inspirerende middag!

Er komt een vervolg op deze bijeenkomst. Zet in elk geval het Health Valley Event van 30 maart 2023 in je agenda, waar meerdere sessies over dit onderwerp georganiseerd worden.

De AI-hub Oost-Nederland is een samenwerkingsverband geïnitieerd door Radboud Universiteit, Radboudumc, Universiteit Twente, Wageningen Universiteit, The Economic Board, Twente Board en OostNL. Dit evenement werd samen met HealthValley georganiseerd. Alle partijen in de regio Oost-Nederland die met of aan AI werken of willen werken, zijn onderdeel van deze Hub. De AI-hub Oost-Nederland is partner van de Nederlandse AI Coalitie.

Ook interessant voor jou
Succesvolle AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking
15 mei 2024
Verder lezen
Masterclass Artificial Intelligence in de zorg
23 mei 2024
Van der Valk, Utrecht
Verder lezen
Smart Health Day
9 december 2024
Verder lezen
Radboudumc "Met AI op zoek naar verbanden tussen ziekten van darm en brein Algoritmes leren tijdens virtueel bezoek aan ziekenhuizen van medische data"
16 januari 2024
Verder lezen
AI in de zorg succesvolle bijeenkomst op 12 december
19 december 2023
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
Jennifer Goodall, Mindaffect: Het ‘Aurora Hearing Diagnostic System’: ’s werelds snelste objectieve gehoortest
3 december 2023
Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Lieke Poot, Isala: "Kunstmatige intelligentie houdt de zorg toegankelijk" Verder lezen
Bram van Ginneken, Radboudumc: "De robot die ic-patiënten omdraait in bed? Die komt er" Verder lezen
Aiosyn ontwikkelt platform om pathologen te ondersteunen Verder lezen
Martijn Rademakers, Tonos Care: "Roosters maken met AI leidt tot minder werkdruk in de zorg" Verder lezen
Groot AI-project ontvangt ruim 95 miljoen voor tien jaar publiek-privaat onderzoek
21 september 2021
Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van