Gezocht: partijen voor Europees AI-onderzoeksproject

Nieuws

Is jouw bedrijf actief op het gebied van artificial intelligence (AI) en ben je op zoek naar internationale projecten om AI verder te ontwikkelen? Wil je je internationale concurrentiepositie versterken? EUREKA biedt een helpende hand. Je kunt deelnemen aan een Europees strategisch onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie. Het gaat daarbij om marktgericht/toegepast onderzoek.

Grensoverschrijdende consortia
Het EUREKA-cluster richt zich op het stimuleren van internationale en industrie-gedreven R&D projecten. Voor de AI-call zoekt EUREKA projecten die innovatieve AI-ecosystemen vormen, vooruitgang in huidige toepassingen bieden en commerciële en/of maatschappelijke impact maken in de regio’s. Doel is om mkb, grote bedrijven, en kennis- en onderzoeksinstellingen samen te brengen in grensoverschrijdende consortia waarin partijen samen werken aan een AI-project.

Belangrijkste voorwaarden 

  • Thema’s: het te ontwikkelen product, proces of dienst moet innovatief zijn en er moet een technologisch risico aan verbonden zijn. Het project moet een duidelijke toegevoegde waarde laten zien van technologische samenwerkingen tussen de consortia-leden.
  • Grensoverschrijdende samenwerking: het consortium moet bestaan uit tenminste twee bedrijven uit verschillende EUREKA-landen (Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Israël, Nederland, Spanje, Turkije, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden en Singapore). 
  • Eigen bijdrage en subsidie: bedrijven krijgen 35% subsidie voor hun onderzoeksactiviteiten en 25% voor ontwikkelingsactiviteiten. Het mkb krijgt een top-up van 10%. Kennisinstellingen krijgen 50% subsidie voor hun onderzoeksactiviteiten. 

1e fase: Internationale indiening 

Om aanspraak te maken op deze call, moet je je projectaanvraag voor 28 juni 2021 indienen bij het EUREKA aanvraag-portaal. Klik hier voor het aanvraagformulier. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de voorstellen op kwaliteit, technische ambitie, relevantie en innovatie. Als je project aan de eisen voldoet, ontvang je een uitnodiging voor het indienen van de nationale subsidieaanvraag.

2e fase: Nationale indiening 

De Nederlandse deelnemers uit een AI-innovatieproject dienen een gezamenlijke nationale subsidieaanvraag in bij de Internationaal Innoveren-tender voor AI-innovatieprojecten. Deze tender staat open van 15 september 2021 tot en met 12 oktober 2021. Het budget voor deze tender is 4 miljoen euro. Een commissie rangschikt de projecten, waarna de hoogste gerangschikte projecten als eerste hun subsidie ontvangen, totdat het budget is uitgeput. Wanneer ook de nationale aanvraag is goedgekeurd, is de financiering definitief.

Meer informatie 
Bij interesse kun je je melden bij alex.vangeldrop@oostnl.nl. Op de website van het EUREKA-cluster vind je meer informatie over de call, de voorwaarden en de internationale aanvraagprocedure. Klik hier voor alle informatie over deze call van RVO.

AI-hub Oost-Nederland is partner van