Spectro AG: Onkruid te lijf met AI

Cases
Spectro AG: Onkruid te lijf met AI

Met de toepassing van Artificial Intelligence maakt de Twentse startup Spectro-AG het mogelijk om onkruid van gewassen te onderscheiden en het onkruid te bestrijden. Ook wordt de kwaliteit van grasvelden gemeten en worden ongezonde bomen in bosgebieden gedetecteerd.

“Allemaal voorbeelden met dezelfde boodschap: AI gaat voor grote nieuwe doorbraken zorgen en draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen”, aldus Spectro-AG-directeur Hamed Mehdipoor tegenover Twente Board.

AI gaat voor grote nieuwe doorbraken zorgen en draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen

Hamed Mehdipoor, directeur Spectro-AG

Zijn bedrijf gebruikt Artificial Intelligence vooral als beeldherkenning. Mehdipoor: “Met een drone kan een boer of teler heel gemakkelijk zelf data inwinnen. Die data biedt de mogelijkheid om plaatsspecifiek te handelen. Dat bespaart water, mest en gewasbeschermingsmiddelen. Dit is niet alleen economisch en ecologisch van waarde, maar ontzorgt ook de boer. Een win-winsituatie dus.”

AI-talent aantrekken en behouden
Het is volgens Mehdipoor van belang dat nieuwe studenten worden opgeleid in AI, én dat ze in de praktijk ervaren hoe AI toegepast kan worden. Om die reden heeft Spectro-AG zich aangesloten bij TalentIT, een project waarbinnen diverse partijen samenwerken om het personeelstekort in IT-bedrijven terug te dringen door talentvolle studenten te behouden voor de regio. “Twente heeft een uitstekende uitgangspositie om AI-talent iets moois te bieden en de volgende generatie jonge onderzoekers op dit strategisch belangrijke gebied te koesteren.”

Twente Board
Artificial Intelligence is een sleuteltechnologie van de Twente Board, een van de coalitiepartners van AI-hub Oost-Nederland. Twente Board is een samenwerkingsverband dat de brede economie in Twente versterkt, met focus op de kracht van de regio. Zij stimuleren investeringen in technische innovaties, zetten in op de versnelling van de circulaire economie en een aantrekkelijke en bereikbare regio voor wonen en werken. Lees hier meer over de Twente Board.

AI-hub Oost-Nederland is partner van