Artificial Intelligence (AI) heeft in de AgroFood sector impact op hoe landbouw wordt bedreven en op de consumptie van voedsel. Digitalisering van de productie, handel en consumptie van voedsel biedt kansen om AI in te zetten voor efficiëntere en duurzamere voedselsystemen.
De Nederlandse AgroFood sector is niet alleen internationaal gericht, maar is op gebied van digitalisering een koploper in wereld. De productie, handel en logistiek van landbouwproducten zoals bloemen, groente en zaden is van het hoogste niveau, mede door digitalisering. Digitalisering is nu al een zeer belangrijk onderdeel van de infrastructuur, die de innovatie in de AgroFood sector mogelijk maakt.
In de glastuinbouw worden steeds meer handelingen van mensen vervangen door robots, die door AI steeds slimmer worden. De verwachting is dat de kassen op termijn volledig autonoom voedsel en sierteelt produceren. In de akkerbouw en dierhouderij is AI steeds belangrijker voor het geven van beslissingsondersteunende adviezen: Hoe pas ik gewasbescherming zo optimaal mogelijk toe? Kan ik met goede dierzorg minder preventieve medicatie toedienen aan het vee? Deze vragen worden steeds vaker met AI-technologie beantwoord.
Bij de productie en consumptie van voedsel is AI een veelbelovende techniek, die ingezet kan worden bij het voorkomen van bijvoorbeeld voedselallergieën of eetstoornissen (obesitas). Met AI wordt het voedingspatroon beter afgestemd op de individuele karakteristieke eigenschappen van de consument en kunnen zorgkosten worden verminderd.
Deze kansen om AI toe te passen brengen ook maatschappelijke uitdagingen mee. Denk aan de bescherming van de privacy van consumenten en de verschuiving van werkgelegenheid.
(Bron: https://nlaic.com)