Presentatie European AI Landscape met selectie van meest veelbelovende Nederlandse AI-startups

Nieuws Overig
Presentatie European AI Landscape met selectie van meest veelbelovende Nederlandse AI-startups

Vandaag is tijdens de online Swedish Innovation Days de bijgewerkte versie van het Europese AI-landschap gepresenteerd. De eerste versie werd eind 2020 voor het eerst gelanceerd en omvatte meer dan 500 startups uit Duitsland, Frankrijk en Zweden. European AI Startup Landscape verwelkomt nu van harte ook startups uit Nederland en binnenkort ook Noorwegen. De AI-hub Oost-Nederland heeft circa tachtig AI-startups in kaart gebracht, hiervan zijn er nu tien aan het European AI Landscape toegevoegd. Dit aantal zal de komende jaren naar verwachting flink groeien.

Podium voor Nederlandse AI-startups

Tijdens het evenement zijn vandaag 127 Nederlandse AI-startups aan het landschap toegevoegd. "Het is geweldig dat Nederland deelneemt aan het Europese AI startup landschap. Het is een fantastische manier om onze geselecteerde startups op internationaal niveau te promoten en daarmee hun toegang tot potentiële klanten, partners en investeerders te versterken", aldus Anita Lieverdink, werkgroep Startups en Scale-ups. Daarnaast hebben de nieuw toegetreden Noorse partners aangekondigd de komende maanden het landschap aan te vullen met Noorse startups.

Doel van het AI Startup Landscape
Het doel van het initiatief is om startups te begeleiden en veelbelovende startups een podium te bieden waar beide partijen van profiteren en daarbij tevens de adoptie van AI stimuleren. Daarnaast toont het de innovatieve kracht van Europese startups en de bereidheid van Europese landen om samen te werken en zo technologische soevereiniteit te creëren.

Het Europese AI-startup landschap groeit voortdurend en steeds meer landen werken samen om internationale uitwisseling te bevorderen. Europa's leidende innovatie en startup hubs appliedAI van UnternehmerTUM, Ignite Sweden, AI Sweden en Hub France IA kwamen voor het eerst samen om de eerste stappen te zetten om het AI startup ecosysteem in Europa in kaart te brengen. Dit overzicht is uitgebreid onder leiding en door de steun van de Nederlandse AI Coalitie, in samenwerking met de regionale AI-hubs, waaronder AI-hub Oost-Nederland, TechLeap en ai.nl. In Noorwegen wordt dit opgepakt door NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium), Cluster for Applied AI en Norwegian Open AI Lab.

Centrale database voor snellere toegang

Door een gecentraliseerde database van kwalitatieve AI-startups te creëren, krijgen corporates en het MKB sneller toegang tot betrouwbare AI-partners. Alle gepresenteerde startups hebben AI in de kern van hun bedrijf of maken significant gebruik van AI. Ze zijn minder dan tien jaar geleden opgericht of hebben hun bedrijfsmodel minder dan tien jaar geleden getransformeerd en daarnaast is hun hoofdkantoor of oprichter in Europa gevestigd. Elke startup is voorgesteld en geverifieerd door de organisatie(s) van het betreffende land.

Motivatie

Er zijn diverse redenen waarom samenwerking tussen startups en corporates een geweldige optie is, niet alleen voor beide partijen, maar voor de economie in haar geheel. Terwijl bijna alle bedrijven een brede selectie van AI-oplossingen nodig hebben, richten startups zich op één specifieke niche. Zij bieden de nodige oplossingen op basis van de nieuwste technologie. Bovendien nemen de prestaties van AI-systemen toe naarmate er meer gegevens en toepassingen beschikbaar komen. Daarom zal in niet-concurrerende use cases een technologie van een startup die aan veel bedrijven levert, doorgaans beter presteren dan een op zichzelf staande oplossing voor één specifieke toepassing in één bedrijf. Daarnaast is het toepassen van AI een fundamenteel uitdagende taak met het oog op een snel toenemende behoefte om nieuwe rollen te ontwikkelen, processen aan te passen, data te verzamelen, nieuwe vaardigheden in te huren of in een agile omgeving te werken. Samenwerken met startups helpt bedrijven om een aantal van deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden en stelt hen in staat zich te concentreren op waardecreatie.

Naast de samenwerking om het Europese AI-startup ecosysteem in kaart te brengen, werken de deelnemers van dit initiatief nauw samen om de samenwerking binnen het ecosysteem te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is de European AI Matchday, georganiseerd door Ignite Zweden. Met 114 ontmoetingen tussen 21 bedrijven en 78 AI-startups uit Frankrijk, Duitsland en Zweden, benadrukte de European AI Startup Matchday het belang van samenwerking om innovatie binnen AI in Europa te versterken. De samenwerkende partijen zijn van plan om het komende jaar meer van dit soort evenementen te organiseren en daarbij nog meer corporates en startups uit heel Europa te betrekken.

De AI-hub Oost-Nederland komt graag in contact met AI-startups. Volgend jaar kunnen startups zich weer aanmelden voor het landscape via https://www.ai-startups-europe.eu/

Ook interessant voor jou
Met AI naar een hogere klanttevredenheid voor Dar
12 juni 2024
Verder lezen
Succesvolle pilot Berko Wijchen BV bij MKB Datalab-Oost
12 juni 2024
Verder lezen
Succesvolle AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking
15 mei 2024
Verder lezen
AI in mijn bedrijf… MKB Datalab-Oost laat je zien wat er allemaal mogelijk is.
24 januari 2024
Verder lezen
Nederlandse tegenhanger van ChatGPT: goed idee?
8 januari 2024
Verder lezen
Jordi en Thijmen willen Nederland veroveren met salesbot apeelingAI
14 december 2023
Verder lezen
Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie
10 december 2023
Verder lezen
Conferentie Waardengedreven Dialogen – Generatieve AI Verder lezen
AiNed geeft stevige impuls aan mkb voor ontwikkeling en toepassing van AI
14 augustus 2023
Verder lezen
Kyrill Poemans, Textmetrics: "Algoritme voorkomt discriminatie in vacatureteksten" Verder lezen
Meerjarenplan AI-hub Oost-Nederland overhandigd aan manager van de NL AI Coalitie
19 juli 2022
Verder lezen
Aanmelden European Startup Landscape
1 juni 2022
Verder lezen
Nieuw investeringsinstrument: I3
3 januari 2022
Verder lezen
Onderzoek WRR: impact AI vergelijkbaar met introductie verbrandingsmotor
29 november 2021
Verder lezen
Hoe bereid je medewerkers voor op een toekomst met technologie?
28 juli 2021
Verder lezen
Technologie als middel en niet als doel Verder lezen
Artificial Intelligence Innovatieproject
20 juli 2021
Verder lezen
AI-hub Oost-Nederland is partner van